FURFACE dogs

Blogg

En fast hand och struktur!

Jag har varit med ett tag och sett hundträning/hundhållning/hundsyn förändras och utvecklas. Jag har personligen gått igenom alla faser av synsätt och vet att när man är inne i en tankebana så känns den helt rätt och logisk just då.

Idag är det nog inte många som inte anser sig träna hund på ett positivt och etiskt sätt. I stort sett alla instruktörer marknadsför sig med de värdeorden. Trots det så finns old school tänk kvar och jag funderar över exakt vad det är hos oss människor som gör att vissa saker har vi svårt att släpoa taget om. 

Jag läste nyss en person som uttryckte att "lekar och belöningar är kul, men hunden behöver en tydlig ledare". När en person frågade vad hen exakt menade med detta,  så var svaret " hundar behöver en struktur och nej och veta vad de inte får göra. Att hundar som får fritt spelrum hittar på dåliga hundiga saker".

Någonstans här tror jag många hamnar - en del för att de tycker det är logiskt att hunden ska veta att det här är tillåtet och det här är otillåtet. Vissa har kanske en känslig hund som uttrycker sin känslighet genom dåligt beteende och då kan den hunden kuvas med "ledarskap". Andra har okänsliga hundar som tål att hanteras med "fast hand" och  då upplevs det som att det inte gör någon skada.

Men i slutändan, handlar detta inte mer om oss än om hundarna? Har hundarna verkligen ett behov av stark ledare med fast hand? Eller har vi ett behov av att känna att vi har kontroll? Vem gynnar värdeorden?

Jag har haft stora hundar och små hundar. Jag har haft lätta hundar och svåra hundar. Jag har använt hårda metoder och mjuka metoder.

Hundar är egna individer, fristående från oss. De har känslor, tankar, åsikter och dessa passar inte alltid oss. Har de rätt till sina egna känslor, tankar, åsikter? Ja!

Jag har sagt det tidigare och gör det igen - om hunden gör något du inte vill, tex skäller, så gör hunden det av en anledning. Vilken är anledningen? Ta reda på det och förändra den. Skäller hunden på andra hundar så kanske hunden är osäker, rädd, frustrerad? Hunden har rätt till den känslan. Känslan försvinner inte för att du bestämt säger nej eller att du lägger ner din hund eller rycker i kopplet. Hunden kanske kuvas och tystnar, men känslan finns kvar. Hunden har bara blivit fråntagen möjligheten att uttrycka känslan och möjligheten att ta sig ur situationen.  I förlängningen kan det här leda till inlärd hjälplöshet. En hund som gett upp och insett att den inte kan påverka sin situation  kan visserligen upplevas som en duktig och lydig hund, men den hunden mår inte bra och är en tickande bomb.

Om du har en tålig hund som tål att du behandlar den med hårda tag, så betyder det inte att det inte lämnar spår. Bara för att du kan "ta tag i din hund" betyder det inte att du ska göra det.

Lös problemet, släck inte uttrycket! Problemet finns  kvar i det dolda och kommer hitta ett nytt uttryck. Om du har ett kontrollbehov,  kontrollera det som skapar problemet. Ge hunden möjlighet att klara av situationer den tycker är svåra. Fall inte tillbaka på att du måste toppstyra hunden och hunden ska veta vem som bestämmer. 

Och låt saker ta tid! Du kan inte skynda fram en känslomässig förändring. Hunden känner det den känner och med rätt förutsättningar kan du påverka förändringen av känslan, men på hundens villkor. Du kan inte tvinga fram att hunden ska känna trygghet, lugn, glädje, samarbetsvilja etc.

Gläd dig åt de små guldkornen - de små förändringarna som visar att ni är på rätt väg. Stirra dig inte blind på slutmålet för ni kommer tillbringa mycket tid på vägen dit. Njut av resan och de små vinsterna. Låt hunden känna sig duktig i sina svåraste stunder och låt hunden växa med känslan att den klarar av svårigheter.

Så istället för en fast hand och starkt ledarskap föreslår jag

*förståelse och medkänsla

*arrangera miljön så hunden klarar av den

*belöna stort små framgångar

*var närvarande och se din hund

*lek lekar utifrån din hunds problem

Behöver du hjälp med att lösa problem med mjuk hand så kan du alltid boka in en enskild träning!


De tysta hundarna är värst...

Idag när vi hade kurs kom diskussionen upp kring när hundar skäller och vad som är lämpligt att göra då. I bilen på vägen hem fortsatte jag att tänka och visst är det så att de är de tysta hundarna som är värst?!

Nu har väl tanten ändå slagit sig, kanske du tänker, men häng med på mina tankegångar.

Det finns alla möjliga typer av människor. Det finns de som alltid hörs och syns och det finns de som är så tysta så de glöms bort och så finns ju givetvis allt däremellan. Hundar är som folk är mest, så kan du se det hos människor så kan du ganska säkert se det hos hundar.

Skällande är en produkt av en känsla. Har du problem med att din hund skäller, så har du problem med det känslotillstånd hunden befinner sig i. Som en av kursdeltagarna så klokt sa idag "En känsla kan aldrig vara fel. Ditt beteende kan var fel, men aldrig känslan". Så om hunden har rätt till sin känsla, sin upplevelse i situationen, så är det fel av oss att straffa/korrigera produkten av den känslan, dvs skällandet.

Hundar är så olika - precis som vi människor - när de känner en känsla (positiv eller negativ) så ger de uttryck för den på olika sätt. Vissa hundar har lätt för skall (precis som vissa människor har lätt för att prata/skrika och då är det även lätt att känslan kommer till uttryck i ljudlig form.

En skällande hund kan vara irriterande, störande och uppfattas som hotfull, så vad ska man då göra? Om skällandet är en produkt av en känsla hunden har, så behöver du gå till källan och förändra känslan. Det finns inga standardsvar, det beror på vilken känsla din hund har - är hunden rädd, osäker, stressad, uppjagad...

Men det finns sätt att förändra hundens känslotillstånd. Det finns en lek för det!

Men det var här jag funderade vidare i bilen. Den skällande hunden har då känslomässiga problem som vi behöver hjälpa den med. Vi uppmärksammar den skällande hunden, för den stör oss och vi kan göra något för att förändra situationen för oss och för hunden.

Men samma känsla kan ju givetvis finnas även i den tysta hunden. Den hunden som ingen märker, som alla tror mår bra och fixar allt. Den hundens problem märks inte för hunden ger inte uttryck för det på ett sätt som stör oss människor.

Håller ni då inte med mig om att den tysta hunden är ett större problem? Hunden som skäller kan jag medvetet arbeta för att den inte ska känna behovet av att skälla. Men den tysta hunden - om jag inte ens vet om att hunden har en känsla som borde förändras... Det krävs mer av mig av kunskap att kunna läsa av min hunds subtila signaler och kunna tolka dessa som att hunden behöver hjälp att hantera vissa situationer.

Fundera på det!


3 tips för en lugn hund

Nu kör vi en nystart med bloggen och jag tänkte ta upp ett vanligt förekommande problem - hunden som har problem med att vara lugn.

Att skapa lugn i hunden är för övrigt ett av grundkoncepten för de flesta problembeteenden som hunden kan uppvisa. Kan du skapa känslan av lugn i  din hund, så är en stor del av de flesta problem på väg att lösas.

 

Vad är då en lugn hund?

Att hunden är passiv, dvs den rör inte på sig, betyder inte att den är lugn. Lugn är en känsla, inte ett beteende. Om hunden känner lugn så kommer den ha möjlighet att tänka och fatta goda beslut och bete sig på ett mer acceptabelt sätt.

Däremot så kan beteende skapa eller förstöra den lugna känslan. Ofta så tänker vi att stillhet skapar lugn och livlighet förstör lugn och många gånger är det så. Hunden som ligger stilla på sin bädd har lättare för att känna lugn än hunden som springer efter bollen.

Däremot så finns det tillfällen där stillhet skapar frustration som förstör känslan av lugn. Ibland är rörelse bättre än stillhet för att varva ner.

Tänk dig att du är orolig för något, kanske nervös för att du ska till tex tandläkaren. Kan du känna ett behov av att vanka fram och tillbaka? Eller att röra fötterna om du sitter? I det fallet är rörelsen ett sätt att lugna.

Om du är riktigt orolig så har du säkert svårt för att äta eller så tröstäter du. Så mat är ett sätt att lugna, men det ska komma i rätt lägg. För hög stress gör att aptiten försvinner.

 

Tre enkla tips för att skapa lugn:

DYNLEKEN - lek en lek som inte bara lär in att hundens bädd är en plats för lugn, utan att det generaliseras och hunden kan finna lugnande platser överallt.

LUGNANDE RÖRELSER - gå i cirkel, gå i en åtta, gå i zick-zack - håll rörelsen flytande tills hunden är lugn. Det monotona lugnar och lugnet är belöningen. Godis kan förstöra lugnet.

LÅNGSAM MAT - tugga på ben, tuggpinnar,  fyllda berikningsleksaker, slickmattor är lugnande och en bra aktivering som skapar en lugn känsla.

Och som ett litet bonustips!

Låt hunden nosa på promenaden.  Hundar som får röra sig fritt (lösa eller i långt koppel) och som får nosa i egen takt har betydligt lägre puls, dvs de är lugna.

 

Simma lugnt!


2019 i sammanfattning

Så närmar vi oss årets slut och då tittar man gärna bakåt, vad hade det gamla året att ge?

Det riktigt stora var nog ändå att vi äntligen fick en fast punkt igen. 1 juni flyttade vi kurserna till Salnecke slott i Örsundsbro. Uppe på ett mysigt loft inredde jag med mina hundträningsgrejer och där har jag främst haft friskvårdskurser och vid dåligt väder kunde vi även ha träning där. Övrig verksamhet var vi utomhus på slottets ägor.

I somras hade jag ett läger för barn med hund och givetvis var det jättevarma dagar just då. Men tjejerna och deras fyrbenta kompisar tränade på riktigt bra. Under de tre dagarna lägret var hann vi med lekträning, IDspår/sök och friskvårdsträning för både hundar och människor.

Hösten hade kurser inom både lekträning, friskvård, spår samt sök och även en IDhundsut. Instruktörsjobbet är verkligen varierat. På senhösten blev det för kyligt att vara på loftet och vi flyttade ut och stängde den fysiska verksamheten för året. I december gick FURFACE dogs slutligen in i det nya sättet att gå på kurs - onlinekurser.

En kurs i form av en julkalender. Den är nu avslutad och det har varit en riktigt rolig resa. Varje dag delade jag 2 filmer - en teoretisk och en praktisk. De praktiska förberedde jag till viss del redan i november och sedan klumpvis under december. De teoretiska gjorde jag dagen innan respektive lucka. Ett jättejobb att göra filmerna - filmerna blir inte bra på första försöket.

Men nu har jag fått blodad tand och lärt mig en hel del vad som blir bra och vad som blir mindre bra. Det tar jag med mig och under januari kommer jag förbereda inför nästa onlinekurs som börjar 3 februari - Mysterieträning. Min hjärna är ett ständigt arbetande kontor och idéerna avlöser varandra. Varför göra samma kurser som alla andra när man kan hitta på nytt???

Jag har själv även gått en del kurser och utbildningar under året. Det är viktigt att hela tiden ta till sig my kunskap, bli inspirerad och fyllas med ny energi!

Nu ser vi fram emot 2020 och hoppas få träffa er alla - fysiskt eller online. From 1 april flyttar vi igen in på slottet.

Gott nytt år!

Maria, Mirka och Meta20191220_150653


Invigning

1 juni flyttade vi in på Salnecke slott i Örsundsbro. 

Vi har tillgång till paddocken, stora fina gräsytor och en loge för teorilektioner och för mindre gruppträning som tex friskvårdskursen Stark Snabb Smidig. 

Med vädret hade vi maximal otur - regnet stod som spön i backen. Som tur var hade vi fått ok från hyresvärden att låna växthuset, så vi flyttade all aktivitet in dit.

Trots det oinspirerande vädret så kom en hel del besökare. En hel del som är gamla i gården och hängt med på Furface kurser sen år tillbaka, men även flera nya ansikten.

Jag hade gjort iordning en Optimismbana med "konstiga" saker som för en del hundar var lätt och för andra en utmaning. Vi hade även ett bollhav där hunden skulle nosa rätt på en vinst. Dessutom hade jag gömt ett ägg med en vinst vid elljusspåret i Örsundsbro.  Jag vet iaf en som gjorde ett försök att hitta ägget, men då ägget inte hittats på måndagen så fick en kompis och hennes hund Leo leta rätt på det. Han hittade ägget inom några minuter.

Trots väderfloppen, tycker jag det blev en trevlig invigning och nu ser vi fram emot att hålla kurser i Örsundsbro under sommaren och hösten.20190601_132014