FURFACE dogs

Blogg

3 tips för en lugn hund

Nu kör vi en nystart med bloggen och jag tänkte ta upp ett vanligt förekommande problem - hunden som har problem med att vara lugn.

Att skapa lugn i hunden är för övrigt ett av grundkoncepten för de flesta problembeteenden som hunden kan uppvisa. Kan du skapa känslan av lugn i  din hund, så är en stor del av de flesta problem på väg att lösas.

 

Vad är då en lugn hund?

Att hunden är passiv, dvs den rör inte på sig, betyder inte att den är lugn. Lugn är en känsla, inte ett beteende. Om hunden känner lugn så kommer den ha möjlighet att tänka och fatta goda beslut och bete sig på ett mer acceptabelt sätt.

Däremot så kan beteende skapa eller förstöra den lugna känslan. Ofta så tänker vi att stillhet skapar lugn och livlighet förstör lugn och många gånger är det så. Hunden som ligger stilla på sin bädd har lättare för att känna lugn än hunden som springer efter bollen.

Däremot så finns det tillfällen där stillhet skapar frustration som förstör känslan av lugn. Ibland är rörelse bättre än stillhet för att varva ner.

Tänk dig att du är orolig för något, kanske nervös för att du ska till tex tandläkaren. Kan du känna ett behov av att vanka fram och tillbaka? Eller att röra fötterna om du sitter? I det fallet är rörelsen ett sätt att lugna.

Om du är riktigt orolig så har du säkert svårt för att äta eller så tröstäter du. Så mat är ett sätt att lugna, men det ska komma i rätt lägg. För hög stress gör att aptiten försvinner.

 

Tre enkla tips för att skapa lugn:

DYNLEKEN - lek en lek som inte bara lär in att hundens bädd är en plats för lugn, utan att det generaliseras och hunden kan finna lugnande platser överallt.

LUGNANDE RÖRELSER - gå i cirkel, gå i en åtta, gå i zick-zack - håll rörelsen flytande tills hunden är lugn. Det monotona lugnar och lugnet är belöningen. Godis kan förstöra lugnet.

LÅNGSAM MAT - tugga på ben, tuggpinnar,  fyllda berikningsleksaker, slickmattor är lugnande och en bra aktivering som skapar en lugn känsla.

Och som ett litet bonustips!

Låt hunden nosa på promenaden.  Hundar som får röra sig fritt (lösa eller i långt koppel) och som får nosa i egen takt har betydligt lägre puls, dvs de är lugna.

 

Simma lugnt!


2019 i sammanfattning

Så närmar vi oss årets slut och då tittar man gärna bakåt, vad hade det gamla året att ge?

Det riktigt stora var nog ändå att vi äntligen fick en fast punkt igen. 1 juni flyttade vi kurserna till Salnecke slott i Örsundsbro. Uppe på ett mysigt loft inredde jag med mina hundträningsgrejer och där har jag främst haft friskvårdskurser och vid dåligt väder kunde vi även ha träning där. Övrig verksamhet var vi utomhus på slottets ägor.

I somras hade jag ett läger för barn med hund och givetvis var det jättevarma dagar just då. Men tjejerna och deras fyrbenta kompisar tränade på riktigt bra. Under de tre dagarna lägret var hann vi med lekträning, IDspår/sök och friskvårdsträning för både hundar och människor.

Hösten hade kurser inom både lekträning, friskvård, spår samt sök och även en IDhundsut. Instruktörsjobbet är verkligen varierat. På senhösten blev det för kyligt att vara på loftet och vi flyttade ut och stängde den fysiska verksamheten för året. I december gick FURFACE dogs slutligen in i det nya sättet att gå på kurs - onlinekurser.

En kurs i form av en julkalender. Den är nu avslutad och det har varit en riktigt rolig resa. Varje dag delade jag 2 filmer - en teoretisk och en praktisk. De praktiska förberedde jag till viss del redan i november och sedan klumpvis under december. De teoretiska gjorde jag dagen innan respektive lucka. Ett jättejobb att göra filmerna - filmerna blir inte bra på första försöket.

Men nu har jag fått blodad tand och lärt mig en hel del vad som blir bra och vad som blir mindre bra. Det tar jag med mig och under januari kommer jag förbereda inför nästa onlinekurs som börjar 3 februari - Mysterieträning. Min hjärna är ett ständigt arbetande kontor och idéerna avlöser varandra. Varför göra samma kurser som alla andra när man kan hitta på nytt???

Jag har själv även gått en del kurser och utbildningar under året. Det är viktigt att hela tiden ta till sig my kunskap, bli inspirerad och fyllas med ny energi!

Nu ser vi fram emot 2020 och hoppas få träffa er alla - fysiskt eller online. From 1 april flyttar vi igen in på slottet.

Gott nytt år!

Maria, Mirka och Meta20191220_150653


Invigning

1 juni flyttade vi in på Salnecke slott i Örsundsbro. 

Vi har tillgång till paddocken, stora fina gräsytor och en loge för teorilektioner och för mindre gruppträning som tex friskvårdskursen Stark Snabb Smidig. 

Med vädret hade vi maximal otur - regnet stod som spön i backen. Som tur var hade vi fått ok från hyresvärden att låna växthuset, så vi flyttade all aktivitet in dit.

Trots det oinspirerande vädret så kom en hel del besökare. En hel del som är gamla i gården och hängt med på Furface kurser sen år tillbaka, men även flera nya ansikten.

Jag hade gjort iordning en Optimismbana med "konstiga" saker som för en del hundar var lätt och för andra en utmaning. Vi hade även ett bollhav där hunden skulle nosa rätt på en vinst. Dessutom hade jag gömt ett ägg med en vinst vid elljusspåret i Örsundsbro.  Jag vet iaf en som gjorde ett försök att hitta ägget, men då ägget inte hittats på måndagen så fick en kompis och hennes hund Leo leta rätt på det. Han hittade ägget inom några minuter.

Trots väderfloppen, tycker jag det blev en trevlig invigning och nu ser vi fram emot att hålla kurser i Örsundsbro under sommaren och hösten.20190601_132014


Äntligen egen lokal efter några år utan!

Nu är det klart att from 1 juni kommer Furface dogs flytta in på Salnecke slott i Örsundsbro. Ja inte själva slottet men vi kommer ha en inhägnad och upplyst träningsplan och världens tomtemysigaste inomhuslokal för teori och viss inomhusträning.

Slottscafeet erbjuder gofika för den som vill kombinera hundträning med lite gott i magen och möjlighet till visning av slottet kommer också kunna planeras in. Och jo - det ska finnas spöken på slottet...20190228_16362720190228_163731


Tematräffar

VVi började 2019 med tre tematräffar. Tre olika områden som kan ge bekymmer i vissa förhållanden  -lugn, koppelgående och optimism.

Tema Lugn - då var det 4 ekipage som lekte lugnande lekar för att utveckla en vilja hos hunden att pausa och andas ut. Enkla lekar att ta mef hem att använda sig av i vardagen.

Tema Koppelglädje - hela 7 ekipage kände behov av denna träff, inte helt oväbtat det största bekymret i en hund-människa-relation. Vi hann med en hel del lekar för att både få med sig hunden i glädje och att lugna vid stress. Även dessa lekar enkla att ta med hem till sin egen vardag.

Tema Optimism- - inte lika självklart vad det handlar om, men 6 ekipage kom och den här gången fylldes träningshallen av olika "konstiga" stationer. En osäker hund behöver leka lekar som bygger självförtroende och känslan av  "jag klarade det!". Lekarna vi gjorde är början och sen är det upp till fantadin att hitta i sin vardag vad kan vara en kul utmaning för min hund.

Vi var hos MRI hund i Litslena. Deras träningshall är perfekt! 

Jag hoppas alla vovvar får fortsätta leka och på det sättet bearbeta det som inte fungerar och bygga upp nya vanor, nya känslor och bli en ny hund. Några har anmält sig till kurser, så vissa vet jag att jag snart får återse!20190216_10033720190119_09422320190119_093104