FURFACE dogs

Blogg

Lucka 24 - GOD JUL

Så har vi kommit till julkalenderns slut. Jag hopoas ni haft glädje av den. Som avslutning tänkte jag återkomma till något jag redan tagit upp ett par gånger under julkalenderns gång, nämligen relationen mellan hund och människa. 

Hurdan din och hundens relation är påverkar din hunds beteende. Om det finns något hos hunden du vill ändra tex att hunden drar i kopplet (för att ta ett vanligt förekommande "bekymmer "), kan det bästa stället att börja titta på är dig själv och vilken relation du har med din hund.

Allt du gör påverkar relationen. Det hunden upplever som positivt lägger till i relationen och det hunden upplever som negativt drar ifrån. Om du vill ha en rik och blomstrande relation så behövs många insättningar och få uttag. 

Ett sätt för att få koll på plus och minus i relationen är att föra bok över hur många ord av beröm och belöningar får hunden under en dag och hur många förbud eller tillrättavisningar. Står de i balans? Är det plus minus noll? Gör du fler uttag än insättningar? Eller tvärsom är er relation ett flödande ymnighetshorn?

Medvetenhet är så viktigt.  Att veta vad man gör, när man gör det, varför man gör det och är det verkligen nödvändigt att göra? Kan jag göra något annat?

För att återgå till hunden som drar i kopplet. Det kan vara lätt att stirra sig blind på att hunden drar. Eller att andra hundar är problemet för det är dem hunden drar mot. Lösningen kan stirra en i ansiktet och man ser den inte för problemet är så stort att det skymmer sikten. Lösningen är att förändra hundens känsla i situationen och att förstärka relationen. Vad får hunden att må bra av att gå i slakt koppel? Varför ska hunden välja människan i andra änden av kopplet istället för den andra hunden?

Vill du ha hjälp att lösa problem eller se till att inga problem uppstår  så kolla in kurserna Relationsbanken, Temadagarna och Bevakning.

När du tränar på relationen och på hundens upplevelse så behöver du inte nödvändigtvis träna på just koppelgående och hundmöten.

Nu önskar vi er alla en riktigt GOD JUL ! 🎅🎄🦄