FURFACE dogs

Blogg

Lucka 24 - GOD JUL

Så har vi kommit till julkalenderns slut. Jag hopoas ni haft glädje av den. Som avslutning tänkte jag återkomma till något jag redan tagit upp ett par gånger under julkalenderns gång, nämligen relationen mellan hund och människa. 

Hurdan din och hundens relation är påverkar din hunds beteende. Om det finns något hos hunden du vill ändra tex att hunden drar i kopplet (för att ta ett vanligt förekommande "bekymmer "), kan det bästa stället att börja titta på är dig själv och vilken relation du har med din hund.

Allt du gör påverkar relationen. Det hunden upplever som positivt lägger till i relationen och det hunden upplever som negativt drar ifrån. Om du vill ha en rik och blomstrande relation så behövs många insättningar och få uttag. 

Ett sätt för att få koll på plus och minus i relationen är att föra bok över hur många ord av beröm och belöningar får hunden under en dag och hur många förbud eller tillrättavisningar. Står de i balans? Är det plus minus noll? Gör du fler uttag än insättningar? Eller tvärsom är er relation ett flödande ymnighetshorn?

Medvetenhet är så viktigt.  Att veta vad man gör, när man gör det, varför man gör det och är det verkligen nödvändigt att göra? Kan jag göra något annat?

För att återgå till hunden som drar i kopplet. Det kan vara lätt att stirra sig blind på att hunden drar. Eller att andra hundar är problemet för det är dem hunden drar mot. Lösningen kan stirra en i ansiktet och man ser den inte för problemet är så stort att det skymmer sikten. Lösningen är att förändra hundens känsla i situationen och att förstärka relationen. Vad får hunden att må bra av att gå i slakt koppel? Varför ska hunden välja människan i andra änden av kopplet istället för den andra hunden?

Vill du ha hjälp att lösa problem eller se till att inga problem uppstår  så kolla in kurserna Relationsbanken, Temadagarna och Bevakning.

När du tränar på relationen och på hundens upplevelse så behöver du inte nödvändigtvis träna på just koppelgående och hundmöten.

Nu önskar vi er alla en riktigt GOD JUL ! 🎅🎄🦄


Lucka 23 - 4e advent och dan före dopparedan

Idag går vi ut på promenad. Laddade med godis och så kör vi en promenad med aktivitet.

Lägg in övningarna vi gjort under julkalenderns gång.

🦄Två tassar upp (på tex parkbänk, sten, betongsugga...).

🦄Stå mellan.

🦄Gå slalom

🦄 Alla tassar upp och buga/ baktassar upp

🦄Snurra höger/vänster 

🦄Springa runt (sten, parkbänk...)

🦄Slalom med snurr

Och avsluta med lite T-touch (beröring i cirklande rörelser)

Ha en kul promenad!


Lucka 22 - vad göra med en pall del 4

Om man har 2 pallar, så kan hunden först ta sig upp på pall 1 och sen vidare med framtassarna på pall 2. Därefter baktassarna till pall 2 och ner på golvet igen eller helt om och tillbaka till pall 1 innan ner på golvet.

Har du bara en pall? Använd en köksstol eller dina knän. En nivåskillnad gör ingenting utan blir en kul del i övningen.

En bra kroppskontrollövning för både kropp och knopp.


Lucka 21- mitt i prick

Något som är hur enkelt som helst för vissa hundar och hur omöjligt för andra, det är att fånga en godis i luften. Det är dessutom ett händigt trick att kunna så väl värt mödan att få till.

Tillhör din hund den lyckliga skaran som har lätt för att fånga, så kan du avancera med att kasta godiset från olika håll och positioner, stllastående och i rörelse. Typ som hagelskytte - oavsett var lerduvan dyker upp så ska hunden kunna sikta in och pricka den.

Tillhör din hund vår skara av slow learners och har svårt för att få till det? Jag kan påbörja med att påpeka - det är inte hunden som är dålig på att fånga, det är kastaren som är dålig på att pricka.

🦄 Så börja med att träna på att träffa mitt i prick.

🦄 Reta hunden med godiset, så du får hunden att öppna gapet - kasta då in godiset på nära håll

🦄 Fokusera inte  på att hunden ska fånga, fokusera på att du ska pricka munnen.

🦄 Träna på korta avstånd och med stora godisar så hunden kan se godiset i luften.

🦄 Prova olika positioner - hundar är olika och det som funkar för en kanske inte gör det för en annan. 

Lycka till! Och glöm inte att det kan ta lååång tid, men plötsligt händer det...

Här har det inte hänt än, men vi kämpar på!


Lucka 20 - nära är bra

Mellan är ett bra trick att lära in, bra för att skapa glädje i närhet och praktiskt i situationer där hunden ska vara bekväm i trängda situationer.

🦄 stå bredbent

🦄 locka hunden att gå ett halvt varv runt dig

🦄 släpp en godis precis bakom dig

🦄 locka med en ny godis hunden att ställa sig mellan dina ben

🦄 belöna

🦄 repetera

Håll koll på Facebook om vi kommer med en demonstration av detta...