FURFACE dogs

Blogg

Events under jubileumsåret 2018

25 årsjubileum 13 okt 2018. Bevakningsträning i Bålsta. Tack Ingmari och Anna-Lena för hjälpen som figgar i skogen.20181013_121249

 

 

 

(be)VAKA IN LUCIA 12 dec i Bålsta. Tack Ingmari och Christine för hjälpen som fantastiska figgar i mörkret! 20181212_193703

NYÅRSLEKEN 31 dec i MRI hunds träningshall i Litslena, Enköping. Tack Marie för hjälpen!20181231_150655


Lucka 24 - GOD JUL

Så har vi kommit till julkalenderns slut. Jag hopoas ni haft glädje av den. Som avslutning tänkte jag återkomma till något jag redan tagit upp ett par gånger under julkalenderns gång, nämligen relationen mellan hund och människa. 

Hurdan din och hundens relation är påverkar din hunds beteende. Om det finns något hos hunden du vill ändra tex att hunden drar i kopplet (för att ta ett vanligt förekommande "bekymmer "), kan det bästa stället att börja titta på är dig själv och vilken relation du har med din hund.

Allt du gör påverkar relationen. Det hunden upplever som positivt lägger till i relationen och det hunden upplever som negativt drar ifrån. Om du vill ha en rik och blomstrande relation så behövs många insättningar och få uttag. 

Ett sätt för att få koll på plus och minus i relationen är att föra bok över hur många ord av beröm och belöningar får hunden under en dag och hur många förbud eller tillrättavisningar. Står de i balans? Är det plus minus noll? Gör du fler uttag än insättningar? Eller tvärsom är er relation ett flödande ymnighetshorn?

Medvetenhet är så viktigt.  Att veta vad man gör, när man gör det, varför man gör det och är det verkligen nödvändigt att göra? Kan jag göra något annat?

För att återgå till hunden som drar i kopplet. Det kan vara lätt att stirra sig blind på att hunden drar. Eller att andra hundar är problemet för det är dem hunden drar mot. Lösningen kan stirra en i ansiktet och man ser den inte för problemet är så stort att det skymmer sikten. Lösningen är att förändra hundens känsla i situationen och att förstärka relationen. Vad får hunden att må bra av att gå i slakt koppel? Varför ska hunden välja människan i andra änden av kopplet istället för den andra hunden?

Vill du ha hjälp att lösa problem eller se till att inga problem uppstår  så kolla in kurserna Relationsbanken, Temadagarna och Bevakning.

När du tränar på relationen och på hundens upplevelse så behöver du inte nödvändigtvis träna på just koppelgående och hundmöten.

Nu önskar vi er alla en riktigt GOD JUL ! 🎅🎄🦄


Lucka 23 - 4e advent och dan före dopparedan

Idag går vi ut på promenad. Laddade med godis och så kör vi en promenad med aktivitet.

Lägg in övningarna vi gjort under julkalenderns gång.

🦄Två tassar upp (på tex parkbänk, sten, betongsugga...).

🦄Stå mellan.

🦄Gå slalom

🦄 Alla tassar upp och buga/ baktassar upp

🦄Snurra höger/vänster 

🦄Springa runt (sten, parkbänk...)

🦄Slalom med snurr

Och avsluta med lite T-touch (beröring i cirklande rörelser)

Ha en kul promenad!


Lucka 22 - vad göra med en pall del 4

Om man har 2 pallar, så kan hunden först ta sig upp på pall 1 och sen vidare med framtassarna på pall 2. Därefter baktassarna till pall 2 och ner på golvet igen eller helt om och tillbaka till pall 1 innan ner på golvet.

Har du bara en pall? Använd en köksstol eller dina knän. En nivåskillnad gör ingenting utan blir en kul del i övningen.

En bra kroppskontrollövning för både kropp och knopp.


Lucka 21- mitt i prick

Något som är hur enkelt som helst för vissa hundar och hur omöjligt för andra, det är att fånga en godis i luften. Det är dessutom ett händigt trick att kunna så väl värt mödan att få till.

Tillhör din hund den lyckliga skaran som har lätt för att fånga, så kan du avancera med att kasta godiset från olika håll och positioner, stllastående och i rörelse. Typ som hagelskytte - oavsett var lerduvan dyker upp så ska hunden kunna sikta in och pricka den.

Tillhör din hund vår skara av slow learners och har svårt för att få till det? Jag kan påbörja med att påpeka - det är inte hunden som är dålig på att fånga, det är kastaren som är dålig på att pricka.

🦄 Så börja med att träna på att träffa mitt i prick.

🦄 Reta hunden med godiset, så du får hunden att öppna gapet - kasta då in godiset på nära håll

🦄 Fokusera inte  på att hunden ska fånga, fokusera på att du ska pricka munnen.

🦄 Träna på korta avstånd och med stora godisar så hunden kan se godiset i luften.

🦄 Prova olika positioner - hundar är olika och det som funkar för en kanske inte gör det för en annan. 

Lycka till! Och glöm inte att det kan ta lååång tid, men plötsligt händer det...

Här har det inte hänt än, men vi kämpar på!


Lucka 20 - nära är bra

Mellan är ett bra trick att lära in, bra för att skapa glädje i närhet och praktiskt i situationer där hunden ska vara bekväm i trängda situationer.

🦄 stå bredbent

🦄 locka hunden att gå ett halvt varv runt dig

🦄 släpp en godis precis bakom dig

🦄 locka med en ny godis hunden att ställa sig mellan dina ben

🦄 belöna

🦄 repetera

Håll koll på Facebook om vi kommer med en demonstration av detta...


Lucka 19 - modelejon i ur och skur

Vi är ju på väg mot kallare tider (hur kallt det blir återstår att se), så det kan vara på sin plats att tala om kläder. Idag är det vanligt att hundar har en komplett garderob för alla typer av väder, men jag stöter med jämna mellanrum på hundägare som talar hånfullt om hundar som har kläder. Deras inställning är åt hållet att en riktig hund klarar allt i sin naturliga päls och det är så naturen tänkt det.

Nu är det så att det finns många hundar - inte bara småhundar - som faktiskt fryser. De lever inomhus precis som vi och även om många klarar kyla många ggr bättre än en naken människa, så är det helt försvarbart att klä på hunden.

Har din hund tunn päls,  är valp eller senior, knackig i kroppen eller det är helt enkelt dökallt, så låt hunden få ha på sig ett varmt täcke eller tröja. Det behöver inte vara varken rosetter eller volanger på om det är ett problem, men det är också ok så länge plagget är praktiskt för hunden.

Hundar som jobbar mår bra av att ha något varmt att ta på sig när hunden är i vila och när det är svinkallt är det gott att ha något på tassarna. På småhundar fungerar babysockor, annars är hundskor ett alternativ.

Vid kraftig kyla är det inte ovanligt att hunden kan börja krampa i musklerna och det är smärtsamt. Det finns inget hedervärt i att låta hunden gå naturell med krampande muskler och stelfrusna tassar. Låt både den stora och lilla hunden ha något varmt på sig.

Mirka och Meta har en stor garderob med regntäcken, vintertäcken och stickade tröjor. Finns ingen anledning att de ska frysa överhuvudtaget. 

Ett tlps till - om du ska ha med dig vatten till hunden, ha rumsvarmt vatten i termos. Kyl inte ner hunden både utifrån och inifrån.


Lucka 18 - gissa skålen

Då kör vi nosarbete igen och nu behöver du tre skålar och hundgodis.

🦄 ha hunden framför dig

🦄 ställ skålarna upp och ner på golvet

🦄 lägg en godis under en av skålarna

🦄 flytta snabbt på skålarnas ordning

🦄 kan hunden peka ut under vilken skål godiset ligger?

 

Lycka till och dela gärna med dig på Facebook av en bild/film av dig och hunden som spelar gissa skålen!


Lucka 17 - måndags-gympa

Så börjar vi en ny vecka, bara 7 dagar kvar till jul! Så nu gympar vi igen 

Sidorullningar med hopp

🦄 sitt på golvet med lätt böjda ben framför dig

🦄 rulla över på höger höft och sträck vänster hand åt höger

🦄 rulla tillbaka

🦄 rulla över på vänster höft och sträck höger hand åt vänster

🦄 samtidigt som du rullar från höft till höft, lockar du hunden att hoppa över dina ben

Vi får se om jag hinner lägga ut någon film på detta under dagen, fullt program idag så jag känner redan nu att det hinns kanske inte med...


Lucka 16 - meditation

Tredje advent och julen är runt hörnet. Dags för en stund i nuet och träna på medveten vila tillsammans med hunden. 

🦄 sätt på lugn musik  (tänk på att hunden kan ha annan musiksmak än du)

🦄sätt dig på golvet eller på annan lämplig plats

🦄 tänk på att andas lugnt. Andas in genom näsan, håll, och ut genom munnen och håll innan nästa andetag,  i långsam takt, sk djupandning.

🦄 när hunden kommer till dig klappa lugnt på hunden - långa lugna, njuka strykningar i takt med din andning.

🦄 vill hunden gå - låt den gå,  kommer hunden tillbaka fortsätt klappa

🦄 njut av stunden och var här i nuet och slappna av

Lugn andning får ner pulsen. De lugna strykningarna får hunden attt andas lugnt (får ner pulsen) och ni får båda en stunds djup vila utan att faktiskt sova.

Om du eller din hund har "myror i brallan" kan ni behöva några gånger för att hitta lugnet. Låt det alltid vara frivilligt för hunden!

Under dagen kommer även vi pausa för en stunds meditation och delar med oss av det på Furface dogs Facebooksida. 


Lucka 15 - vad göra med en pall del 3

Då plockar vi fram pallen igen och idag får den agera kon och hunden ska runda den.

Börja med att locka hunden att gå runt pallen.

När hunden  gjoft det några gånger kan du börja att belöna att hunden själv påbörjar ringningen - kasta godis bortom pallen och placera dig själv så hunden kommer till dig på pallens andra sida, dvs hunden har rundat pallen.

Upprepa!

När hunden får snits på det här, så kan du skicka hunden från längre avstånd att runda pallen.

Lycka till och vi kommer med film på Facebook under dagen


Lucka 14 - problem och lösningar

Som sagt var - vi människor är vanedjur och vi gör gärna saker och ting lika samma hela tiden. När vi gör allt likadant hela tiden så blir det enkelt, vi kan gå på autopilot och behöver inte fundera på nästa steg. Så om vi vill utmana oss själva - och hunden - så är det bra att bryta rutiner och vidga vyerna. Få hjärnan att jobba lite. Äldre hundar, precis som äldre människor,  behöver jobba med huvudet för att hålla igång hjärnan och hålla seniliteten stången.

Så idag - alla ni med seniorer och även ni med yngre hundar - hitta nya utmaningar i vardagen!

När det uppstår ett problem att lösa, tex hunden har gått på fel sida om en stolpe och nu kommer ni ingen vart flr kopplet stoppas av stolpen, hjälp inte hunden! Låt hunden lösa problemet själv.

Så länge hunden fysiskt kan lösa problemet själv , låt den göra det. Har bollen rullat in under soffan kan det vara en omöjlig uppgift för hunden att lösa. Då behöver den vår hjälp, men annars låt hunden tänka själv.

Har du en väldrillad hund som aldrig hamnar i dylika situationer - skapa medvetet problem som hunden får lösa.

Dissat skålen än? Där har du oändliga möjligheter att skapa problemlösningstillfällen åt hunden. Göm  maten, lägg den i en karting och göm kartongen. Göm den och hunden måste dra i ett snöre för att få fram kartongen.

Skapa en lösningsorienterad hund som har en tänkande hjärna - långt upp i åldrarna!


Lucka 13 - Luciatåg

Idag är det Luciadagen och då kan vi passa på att tåga i ett Luciatåg med hunden. Växla mellan tre olika moment - gå mellan dina fötter, växla sida och snurra (det gjorde vi ju förra veckan).

Mellan:

🦄 locka hunden så den är bakom dig och sen lockar du den att ställa sig mellan dina ben.

🦄 när hunden är bekväm med att stå där kan du prova att gå och hunden ska gå med dig (fortfarande mellan dina ben. 

Slalom:

🦄 samtidigt som du går, lockar du hunden att passera mellan dina ben från sida till sida. Tänk på att gå framåt med det benet som är längst bort från hunden, annars lommmer du snubbla.

🦄 när du fått snits på slalomgåendet kan du locka hunden att snurra vänster på din vänstra sida och sen snurra höger på din högra sida.

Vi ska försöka hinna med att fillma våra eskapader. 


Lucka 12 - bästa vänner

Jag får ofta höra hur lydiga och duktiga mina hundar är, men sanningen är att de kan i stort sett ingenting. Eller de kan en hel del, men det finns inte mycket de kan beordras att göra på kommando. De är däremot väldigt duktiga på att tolka mig, kommunicera med mig och samarbeta med mig. 

Vad vill jag nu med dagens lucka? Det är egentligen inte hundens kunskaper i tex sitt, ligg, fot som avgör hur "lydig" hunden är. Det som är avgörande är vilken relation du och din hund har.

Hur  skapa en bra (läs fantastisk) relation med sin hund? Allt du gör tillsammans med hunden som hunden upplever som positivt är genvägar till en god relation. Att göra saker tillsammans och ha kul tillsammans - är det inte så vi får mänskliga vänner också?

Mitt hjärta bankar varmast för tjänstehundsdelen, jag tycker det är fantastiskt hur hundar kan hjälpa oss och samtidigt får hundarna jobba med det de är bäst på. Mina hundar har tre jobb - de är demohundar när jag har hundkurser, de är IDhundar och hjälper försvunna husdjur att hitta hem och de är karmathundar på skolan. Allt de gör är högst frivilligt och om de en dag skulle säga "Jag vill inte" så är det ok. Men eftersom vi jobbar så mycket tillsammans så har det givetvis gynnat vår relation. Och ju mer jag engagerar mig i att vara aktiv tillsammans med dem, desto mer knyts vi samman.

Så idag (och alla andra dagar), gör något tillsammans med din kompis hunden som ni båda två tycker är givande . Skratta och ha kul - tillsammans!


Lucka 11 - minisök

Dags för lite nosarbete och nu ska vi spetsa nosarna och söka litet.

🦄 Sätt hunden så den får titta på vad du gör.

🦄 Valla en liten sökruta, ca 2x2 m, genom att gå runt i rutan och du kan samtidigt dutta runt med händerna rutan.

🦄 När du lagt ut mycket av din vittring så gömmer du en liten burk med gottis i eller hundens favoritleksak i sökrutan.

🦄 Visa hunden att du inte har något i händerna.

🦄 Släpp ut hunden i kopplet och hunden kommer söka i rutan. Hunden känner på vittringen var sökrutan tar slut.

🦄 När hunden hittar burken/leksaken är glädjen givetvis stor och hunden får godiset eller en lekstund med leksaken.

När hunden är duktig på att hitta så gömmer du mindre och mindre saker.

Vi visar vår lucköppning på Facebook. 


Lucka 10 - styrkelyft

Dags för måndags-work out. Förra måndagen utfallssteg med hund som går slalom. 

Squats med vilande hund.

🦄 lyft upp hunden så du bär den stadigt framför dig med båda armarna, alternativ lägger du hunden över din nacka/axlar.

🦄 stå med fötterna i axelbredd och böj knäna

🦄 res dig upp

🦄 upprepa

 

Sumo-squats

Samma som ovan men du tar ett steg åt sidan med ena foten innan du går ner. När du rest dig upp, flytta tillbaka foten och gör sidosteg med andra foten.

Är hunden för tung? Kör jägarvila istället!

Med ryggen stadig mot en vägg sjunker du ner i en sittställning med knäna i  rät vinkel. Hunden kan gå under rumpan på dig, kanske tom slalom mellan dina fötter.

Ramla inte ner på hunden bara...

Vi kommer med bildbevis på squats, jägarvilan pallar inte mina knän ens för en sekund...


Lucka 9 - andra advent

Så har det blivit andra advent och vi tänder det andra ljuset och myser med hunden. Förra söndagen sjöng vi julsånger, idag hittar vi lugnet genom beröring och T-touch.

🦄 sätt dig bekvämt med hunden nära dig.

🦄 samla ena handens fingertoppar med tummen under de andra fingrarna

🦄 sätt fingertopparna mot hunden och rör handen i en cirkelrörelse, medsols eller motsols,  1 och 1/4-dels varv.

🦄 flytta handen till nästa ställe och upprepa 1 och 1/4-dels varv.

🦄 Upprepa...

 

Trycket mot hundens hud ska vara så pass hårt att du flyttar på huden när du gör cirkelrörelsen. Du kan prova på dig själv genom att trycka på ditt ögonlock - så  hårt som du kan trycka utan att det känns obehagligt är ett lämpligt tryck.

Vi ska försöka komma ut ganska tidigt idag med en film på Furface dogs Facebooksida där ni kan se hur jag gör.


Lucka 8 - Vad göra med en pall? Del 2...

Framtassarna upp på pallen roade vi oss med förra lördagen. Idag tar vi det vidare.

🦄 locka hunden så den står med alla 4 tassar på pallen

🦄 belöna!

🦄 locka hunden ner med framkroppen så den bugar uppe på pallen

🦄 belöna igen!

 

Har du en liten pall och en stor hund - locka hunden att ställa framtassarna på golvet och bara baktassarna på pallen.

Är du utomhus kan en sten, stubbe, stock agera pall...

Och vi visar i vanlig ordning upp oss på Furface dogs Facebooksida någon gång under dagen.  


Lucka 7 - Dissa rutinen

Idag bryter vi invanda rutiner!

Människan är ett vanedjur och det gör oss väldigt förutsägbara för våra hundar. Så idag är uppgiften att ta en rutin och bryt den - servera maten vid en annan tid, på ett annat sätt (se lucka 5), gå promenad på ett nytt ställe, ta bilen och åk till en för er alla okänd plats och kolla hur det ser ut  låter och luktar där.

Att uppleva något nytt - och okänt - är också berikning för hunden och gör livet mer spännande och mer som ett lotteri. Vad händer idag? Och när och hur...?

Och även vi kommer bryta våra rutiner, på Facebook kan du kika på vilken rutin vi bröt.


Lucka 6 - Höger- eller vänstervriden?

Att snurra runt sin egen axel kan vara en utmaning för en del hundar. De flesta hundar har dessutom lättare att snurra åt ena hållet och mycket svårare (ibland omöjligt) åt andra hållet.

Så idag tycker jag ni kan träna på att snurra runt både åt höger och åt vänster. Tänk på vilket som är hundens höger och vänster.

🦄 ha godis i en hand

🦄 håll godiset nära hundens nos, så hunden håller alla fyra tassar på marken och inte hoppar efter godiset.

🦄 rör godshanden i en cirkelrörelse ovanför hunden,  så hunden följer efter och därmed snurrar ett helvarv runt.

🦄 växla mellan att snurra höger och att snurra vänster 

🦄 givetvis får hunden en godis för varje lyckat snurr

Fattar hunden ingenting? Belöna delmål. Belöna att hunden rör sig lite och lite till och lite till...

Ett varv kan kräva många godisar.

Och tänk på vilket varv som är svårt för din hund. Är din hund höger- eller vänstervriden?

 

Och som tidigare kan ni besöka Furface dogs på Facebook och se oss göra övningen.


Lucka 5 - DISSA SKÅLEN

Idag blir det några kloka ord på vägen.

Hett tips från coachen - dissa skålen! Alltså hundens matskål. Varje munsbit är en belöningsmöjlighet. Att bara servera maten i en skål vid fasta tidpunkter är bortkastade belöningar.

Dessutom vill hundar arbeta för sin föda, att få uppgifter att lösa och anstränga sig för både frukost och middag.

Genom att dissa skålen och använda maten som belöning och berikning så ökar du inte bara kvalitén på din hunds liv, du ökar värdet på maten och du ökar värdet på dig och på relationen du och hunden har.

Väl värt att begrunda och att prova på!

Hur "servera" maten?

🦄 som belöningsgodis vid träning

🦄 i en snuffelmatta (typ ryamatta av fleeceremsor)

🦄 i olika typer av födoleksaker tex kong

🦄 ihopvikta handdukar

Din fantasi sätter begränsningarna. Var kreativ och din hund kommer att älska dig!

 

På Facebook kommer vi visa ett exempel på hur vi bland annat kan servera maten när den inte går åt som belöningsgodis. 


Lucka 4 - hitta vanten

Nu  låter vi hunden jobba med sitt fantastiska luktsinne.

🦄 När ni går ut på promenad kan du råka "tappa" en vante eller två.

🦄 På vägen tillbaka ber du hunden leta rätt på dem.

🦄 Givetvis blir det jubel och fest när hunden gör det.

🦄 Är hunden ovan att söka på begäran? Gör det lätt att förstå, börja söka nära och det kan ju vara lämpligt att det råkar ligga en godis i vanten...

 

Kika in på Furface dogs på Facebook och se Mirka och Meta använda nosen. Någon gång under dagen kommer vår lucköppning.


Lucka 3 - Work out

Efter gårdagens mysande behöver vi nu starta veckan med att röra på oss. Givetvis är det roligare tillsammans med den fyrbenta träningskompisen.

Utfallssteg med slalom

🦄 Ladda med hundgodis i BÅDA händerna

🦄 Börja med hunden på din vänstra sida.

🦄 Börja med HÖGER fot och ta ett steg framåt, och gå ner så du böjer båda knäna till en rät vinkel.

🦄 Samtidigt lockar du med HÖGER godishand hunden att gå under dig, mellan dina ben (från vänster till höger sida)

🦄 Res på dig och sätt ihop fötterna

🦄 Ta nästa steg med VÄNSTER fot och gå ner så båda knäna blir en rät vinkel, samtidigt som du med VÄNSTER hand lockar hunden att gå under dig.

🦄 Upprepa valfritt antal ggr.

 

Stor hund? Gå inte så djupt ner, så hunden får plats.

Taskiga knän? Nöj dig med att bara gå långa steg och låt hunden gå slalom.

🌲🌲🌲🌲🌲

Våra strapatser kan ni som vanligt följa på Furface Dogs på Facebook och jag hoppas på att få se er träna med hunden!


Lucka 2 - 1a advent-mys

🎵🎶 Tänd ett ljus och låt det brinna...🎵🎶🎶

 

Så här på 1a advent, tänd det första adventsljuset,  sätt dig ner med vovven och ta en lugn stund.

Klappa och mys med hunden och sjung en julsång.

Ladda ny energi inför den kommande veckan.

 

På Facebook kommer vi under dagen dela med oss av vår mysstund. Jag vill gärna ta del av eran, så dela en bild på när ni laddar energi tillsammans.🐶