FURFACE dogs

Blogg

3 tips för en lugn hund

Nu kör vi en nystart med bloggen och jag tänkte ta upp ett vanligt förekommande problem - hunden som har problem med att vara lugn.

Att skapa lugn i hunden är för övrigt ett av grundkoncepten för de flesta problembeteenden som hunden kan uppvisa. Kan du skapa känslan av lugn i  din hund, så är en stor del av de flesta problem på väg att lösas.

 

Vad är då en lugn hund?

Att hunden är passiv, dvs den rör inte på sig, betyder inte att den är lugn. Lugn är en känsla, inte ett beteende. Om hunden känner lugn så kommer den ha möjlighet att tänka och fatta goda beslut och bete sig på ett mer acceptabelt sätt.

Däremot så kan beteende skapa eller förstöra den lugna känslan. Ofta så tänker vi att stillhet skapar lugn och livlighet förstör lugn och många gånger är det så. Hunden som ligger stilla på sin bädd har lättare för att känna lugn än hunden som springer efter bollen.

Däremot så finns det tillfällen där stillhet skapar frustration som förstör känslan av lugn. Ibland är rörelse bättre än stillhet för att varva ner.

Tänk dig att du är orolig för något, kanske nervös för att du ska till tex tandläkaren. Kan du känna ett behov av att vanka fram och tillbaka? Eller att röra fötterna om du sitter? I det fallet är rörelsen ett sätt att lugna.

Om du är riktigt orolig så har du säkert svårt för att äta eller så tröstäter du. Så mat är ett sätt att lugna, men det ska komma i rätt lägg. För hög stress gör att aptiten försvinner.

 

Tre enkla tips för att skapa lugn:

DYNLEKEN - lek en lek som inte bara lär in att hundens bädd är en plats för lugn, utan att det generaliseras och hunden kan finna lugnande platser överallt.

LUGNANDE RÖRELSER - gå i cirkel, gå i en åtta, gå i zick-zack - håll rörelsen flytande tills hunden är lugn. Det monotona lugnar och lugnet är belöningen. Godis kan förstöra lugnet.

LÅNGSAM MAT - tugga på ben, tuggpinnar,  fyllda berikningsleksaker, slickmattor är lugnande och en bra aktivering som skapar en lugn känsla.

Och som ett litet bonustips!

Låt hunden nosa på promenaden.  Hundar som får röra sig fritt (lösa eller i långt koppel) och som får nosa i egen takt har betydligt lägre puls, dvs de är lugna.

 

Simma lugnt!


1 kommentarer

Namn: Christine
Tidpunkt: 2020-08-23 00:02
Bra tips, Maria!

 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S