FURFACE dogs

Blogg

En fast hand och struktur!

Jag har varit med ett tag och sett hundträning/hundhållning/hundsyn förändras och utvecklas. Jag har personligen gått igenom alla faser av synsätt och vet att när man är inne i en tankebana så känns den helt rätt och logisk just då.

Idag är det nog inte många som inte anser sig träna hund på ett positivt och etiskt sätt. I stort sett alla instruktörer marknadsför sig med de värdeorden. Trots det så finns old school tänk kvar och jag funderar över exakt vad det är hos oss människor som gör att vissa saker har vi svårt att släpoa taget om. 

Jag läste nyss en person som uttryckte att "lekar och belöningar är kul, men hunden behöver en tydlig ledare". När en person frågade vad hen exakt menade med detta,  så var svaret " hundar behöver en struktur och nej och veta vad de inte får göra. Att hundar som får fritt spelrum hittar på dåliga hundiga saker".

Någonstans här tror jag många hamnar - en del för att de tycker det är logiskt att hunden ska veta att det här är tillåtet och det här är otillåtet. Vissa har kanske en känslig hund som uttrycker sin känslighet genom dåligt beteende och då kan den hunden kuvas med "ledarskap". Andra har okänsliga hundar som tål att hanteras med "fast hand" och  då upplevs det som att det inte gör någon skada.

Men i slutändan, handlar detta inte mer om oss än om hundarna? Har hundarna verkligen ett behov av stark ledare med fast hand? Eller har vi ett behov av att känna att vi har kontroll? Vem gynnar värdeorden?

Jag har haft stora hundar och små hundar. Jag har haft lätta hundar och svåra hundar. Jag har använt hårda metoder och mjuka metoder.

Hundar är egna individer, fristående från oss. De har känslor, tankar, åsikter och dessa passar inte alltid oss. Har de rätt till sina egna känslor, tankar, åsikter? Ja!

Jag har sagt det tidigare och gör det igen - om hunden gör något du inte vill, tex skäller, så gör hunden det av en anledning. Vilken är anledningen? Ta reda på det och förändra den. Skäller hunden på andra hundar så kanske hunden är osäker, rädd, frustrerad? Hunden har rätt till den känslan. Känslan försvinner inte för att du bestämt säger nej eller att du lägger ner din hund eller rycker i kopplet. Hunden kanske kuvas och tystnar, men känslan finns kvar. Hunden har bara blivit fråntagen möjligheten att uttrycka känslan och möjligheten att ta sig ur situationen.  I förlängningen kan det här leda till inlärd hjälplöshet. En hund som gett upp och insett att den inte kan påverka sin situation  kan visserligen upplevas som en duktig och lydig hund, men den hunden mår inte bra och är en tickande bomb.

Om du har en tålig hund som tål att du behandlar den med hårda tag, så betyder det inte att det inte lämnar spår. Bara för att du kan "ta tag i din hund" betyder det inte att du ska göra det.

Lös problemet, släck inte uttrycket! Problemet finns  kvar i det dolda och kommer hitta ett nytt uttryck. Om du har ett kontrollbehov,  kontrollera det som skapar problemet. Ge hunden möjlighet att klara av situationer den tycker är svåra. Fall inte tillbaka på att du måste toppstyra hunden och hunden ska veta vem som bestämmer. 

Och låt saker ta tid! Du kan inte skynda fram en känslomässig förändring. Hunden känner det den känner och med rätt förutsättningar kan du påverka förändringen av känslan, men på hundens villkor. Du kan inte tvinga fram att hunden ska känna trygghet, lugn, glädje, samarbetsvilja etc.

Gläd dig åt de små guldkornen - de små förändringarna som visar att ni är på rätt väg. Stirra dig inte blind på slutmålet för ni kommer tillbringa mycket tid på vägen dit. Njut av resan och de små vinsterna. Låt hunden känna sig duktig i sina svåraste stunder och låt hunden växa med känslan att den klarar av svårigheter.

Så istället för en fast hand och starkt ledarskap föreslår jag

*förståelse och medkänsla

*arrangera miljön så hunden klarar av den

*belöna stort små framgångar

*var närvarande och se din hund

*lek lekar utifrån din hunds problem

Behöver du hjälp med att lösa problem med mjuk hand så kan du alltid boka in en enskild träning!


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S