FURFACE dogs

Blogg

Tematräffar

VVi började 2019 med tre tematräffar. Tre olika områden som kan ge bekymmer i vissa förhållanden  -lugn, koppelgående och optimism.

Tema Lugn - då var det 4 ekipage som lekte lugnande lekar för att utveckla en vilja hos hunden att pausa och andas ut. Enkla lekar att ta mef hem att använda sig av i vardagen.

Tema Koppelglädje - hela 7 ekipage kände behov av denna träff, inte helt oväbtat det största bekymret i en hund-människa-relation. Vi hann med en hel del lekar för att både få med sig hunden i glädje och att lugna vid stress. Även dessa lekar enkla att ta med hem till sin egen vardag.

Tema Optimism- - inte lika självklart vad det handlar om, men 6 ekipage kom och den här gången fylldes träningshallen av olika "konstiga" stationer. En osäker hund behöver leka lekar som bygger självförtroende och känslan av  "jag klarade det!". Lekarna vi gjorde är början och sen är det upp till fantadin att hitta i sin vardag vad kan vara en kul utmaning för min hund.

Vi var hos MRI hund i Litslena. Deras träningshall är perfekt! 

Jag hoppas alla vovvar får fortsätta leka och på det sättet bearbeta det som inte fungerar och bygga upp nya vanor, nya känslor och bli en ny hund. Några har anmält sig till kurser, så vissa vet jag att jag snart får återse!20190216_10033720190119_09422320190119_093104


Lösningsorienterad

På juldagen försvann Meta när vi var på promenad.

Hon blev upplockad av grusbilen och levererad till bondgården. Efter lite efterforskningar kom de på att hunden måste nog höra till mig.

Efter det vågar jag inte ha Meta lös på promenad.

Jag skulle kunna nöja mig med det och promenera med henne kopplad - alltid - eller så ser jag mig om efter lösningar.

Konceptträning handlar mycket om att vara lösningsorienterad,  att vara positiv och inte stirra sig blind på problemet och att aldrig säga att något inte går. Så givetvis ska även detta problem lösas med hjälp av lekar.

Jag vet att det finns fler som sitter i samma båt med mig, så nu kör jag en projektkurs LÖS MED LEK. Eftersom jag deltar själv med min rymling så erbjuder jag kursen för halva priset.

Vågar du inte lita på din hund lös - 20190114_183340_0000häng med oss och se vad som händer!


Masterclass i Enköping

Vi startar upp 2019 med ett event för "gamla" lektränare. De hundar och ägare som gått Relationsbanken under hösten 2018 fick en inbjudan att delta på en kostnadsfri Masterclass. Några ur båda grupperna tackade ja och kom idag för att leka ut julen. Temat för dagen var hundmöten och efter fika och några visdomsord från mig, så gick vi raskt över till att leka lekar inriktade för just det - hundmöten. Särskilt med tanke på om hundmöten är ett problem...

Alltid lika roligt att se hur roligt hundarna har och att det är lugnt, tyst och stillsamt trots att vissa av hundarna egentligen är av det livliga slaget.

Fler Masterclasses av den här typen för lekentusiasterna finns planerade framöver. 20190113_12305220190113_124557


Events under jubileumsåret 2018

25 årsjubileum 13 okt 2018. Bevakningsträning i Bålsta. Tack Ingmari och Anna-Lena för hjälpen som figgar i skogen.20181013_121249

 

 

 

(be)VAKA IN LUCIA 12 dec i Bålsta. Tack Ingmari och Christine för hjälpen som fantastiska figgar i mörkret! 20181212_193703

NYÅRSLEKEN 31 dec i MRI hunds träningshall i Litslena, Enköping. Tack Marie för hjälpen!20181231_150655


Lucka 24 - GOD JUL

Så har vi kommit till julkalenderns slut. Jag hopoas ni haft glädje av den. Som avslutning tänkte jag återkomma till något jag redan tagit upp ett par gånger under julkalenderns gång, nämligen relationen mellan hund och människa. 

Hurdan din och hundens relation är påverkar din hunds beteende. Om det finns något hos hunden du vill ändra tex att hunden drar i kopplet (för att ta ett vanligt förekommande "bekymmer "), kan det bästa stället att börja titta på är dig själv och vilken relation du har med din hund.

Allt du gör påverkar relationen. Det hunden upplever som positivt lägger till i relationen och det hunden upplever som negativt drar ifrån. Om du vill ha en rik och blomstrande relation så behövs många insättningar och få uttag. 

Ett sätt för att få koll på plus och minus i relationen är att föra bok över hur många ord av beröm och belöningar får hunden under en dag och hur många förbud eller tillrättavisningar. Står de i balans? Är det plus minus noll? Gör du fler uttag än insättningar? Eller tvärsom är er relation ett flödande ymnighetshorn?

Medvetenhet är så viktigt.  Att veta vad man gör, när man gör det, varför man gör det och är det verkligen nödvändigt att göra? Kan jag göra något annat?

För att återgå till hunden som drar i kopplet. Det kan vara lätt att stirra sig blind på att hunden drar. Eller att andra hundar är problemet för det är dem hunden drar mot. Lösningen kan stirra en i ansiktet och man ser den inte för problemet är så stort att det skymmer sikten. Lösningen är att förändra hundens känsla i situationen och att förstärka relationen. Vad får hunden att må bra av att gå i slakt koppel? Varför ska hunden välja människan i andra änden av kopplet istället för den andra hunden?

Vill du ha hjälp att lösa problem eller se till att inga problem uppstår  så kolla in kurserna Relationsbanken, Temadagarna och Bevakning.

När du tränar på relationen och på hundens upplevelse så behöver du inte nödvändigtvis träna på just koppelgående och hundmöten.

Nu önskar vi er alla en riktigt GOD JUL ! 🎅🎄🦄