FURFACE dogs

Blogg

Lucka 23 - 4e advent och dan före dopparedan

Idag går vi ut på promenad. Laddade med godis och så kör vi en promenad med aktivitet.

Lägg in övningarna vi gjort under julkalenderns gång.

🦄Två tassar upp (på tex parkbänk, sten, betongsugga...).

🦄Stå mellan.

🦄Gå slalom

🦄 Alla tassar upp och buga/ baktassar upp

🦄Snurra höger/vänster 

🦄Springa runt (sten, parkbänk...)

🦄Slalom med snurr

Och avsluta med lite T-touch (beröring i cirklande rörelser)

Ha en kul promenad!


Lucka 22 - vad göra med en pall del 4

Om man har 2 pallar, så kan hunden först ta sig upp på pall 1 och sen vidare med framtassarna på pall 2. Därefter baktassarna till pall 2 och ner på golvet igen eller helt om och tillbaka till pall 1 innan ner på golvet.

Har du bara en pall? Använd en köksstol eller dina knän. En nivåskillnad gör ingenting utan blir en kul del i övningen.

En bra kroppskontrollövning för både kropp och knopp.


Lucka 21- mitt i prick

Något som är hur enkelt som helst för vissa hundar och hur omöjligt för andra, det är att fånga en godis i luften. Det är dessutom ett händigt trick att kunna så väl värt mödan att få till.

Tillhör din hund den lyckliga skaran som har lätt för att fånga, så kan du avancera med att kasta godiset från olika håll och positioner, stllastående och i rörelse. Typ som hagelskytte - oavsett var lerduvan dyker upp så ska hunden kunna sikta in och pricka den.

Tillhör din hund vår skara av slow learners och har svårt för att få till det? Jag kan påbörja med att påpeka - det är inte hunden som är dålig på att fånga, det är kastaren som är dålig på att pricka.

🦄 Så börja med att träna på att träffa mitt i prick.

🦄 Reta hunden med godiset, så du får hunden att öppna gapet - kasta då in godiset på nära håll

🦄 Fokusera inte  på att hunden ska fånga, fokusera på att du ska pricka munnen.

🦄 Träna på korta avstånd och med stora godisar så hunden kan se godiset i luften.

🦄 Prova olika positioner - hundar är olika och det som funkar för en kanske inte gör det för en annan. 

Lycka till! Och glöm inte att det kan ta lååång tid, men plötsligt händer det...

Här har det inte hänt än, men vi kämpar på!


Lucka 20 - nära är bra

Mellan är ett bra trick att lära in, bra för att skapa glädje i närhet och praktiskt i situationer där hunden ska vara bekväm i trängda situationer.

🦄 stå bredbent

🦄 locka hunden att gå ett halvt varv runt dig

🦄 släpp en godis precis bakom dig

🦄 locka med en ny godis hunden att ställa sig mellan dina ben

🦄 belöna

🦄 repetera

Håll koll på Facebook om vi kommer med en demonstration av detta...


Lucka 19 - modelejon i ur och skur

Vi är ju på väg mot kallare tider (hur kallt det blir återstår att se), så det kan vara på sin plats att tala om kläder. Idag är det vanligt att hundar har en komplett garderob för alla typer av väder, men jag stöter med jämna mellanrum på hundägare som talar hånfullt om hundar som har kläder. Deras inställning är åt hållet att en riktig hund klarar allt i sin naturliga päls och det är så naturen tänkt det.

Nu är det så att det finns många hundar - inte bara småhundar - som faktiskt fryser. De lever inomhus precis som vi och även om många klarar kyla många ggr bättre än en naken människa, så är det helt försvarbart att klä på hunden.

Har din hund tunn päls,  är valp eller senior, knackig i kroppen eller det är helt enkelt dökallt, så låt hunden få ha på sig ett varmt täcke eller tröja. Det behöver inte vara varken rosetter eller volanger på om det är ett problem, men det är också ok så länge plagget är praktiskt för hunden.

Hundar som jobbar mår bra av att ha något varmt att ta på sig när hunden är i vila och när det är svinkallt är det gott att ha något på tassarna. På småhundar fungerar babysockor, annars är hundskor ett alternativ.

Vid kraftig kyla är det inte ovanligt att hunden kan börja krampa i musklerna och det är smärtsamt. Det finns inget hedervärt i att låta hunden gå naturell med krampande muskler och stelfrusna tassar. Låt både den stora och lilla hunden ha något varmt på sig.

Mirka och Meta har en stor garderob med regntäcken, vintertäcken och stickade tröjor. Finns ingen anledning att de ska frysa överhuvudtaget. 

Ett tlps till - om du ska ha med dig vatten till hunden, ha rumsvarmt vatten i termos. Kyl inte ner hunden både utifrån och inifrån.