FURFACE dogs

Blogg

Lucka 15 - vad göra med en pall del 3

Då plockar vi fram pallen igen och idag får den agera kon och hunden ska runda den.

Börja med att locka hunden att gå runt pallen.

När hunden  gjoft det några gånger kan du börja att belöna att hunden själv påbörjar ringningen - kasta godis bortom pallen och placera dig själv så hunden kommer till dig på pallens andra sida, dvs hunden har rundat pallen.

Upprepa!

När hunden får snits på det här, så kan du skicka hunden från längre avstånd att runda pallen.

Lycka till och vi kommer med film på Facebook under dagen


Lucka 14 - problem och lösningar

Som sagt var - vi människor är vanedjur och vi gör gärna saker och ting lika samma hela tiden. När vi gör allt likadant hela tiden så blir det enkelt, vi kan gå på autopilot och behöver inte fundera på nästa steg. Så om vi vill utmana oss själva - och hunden - så är det bra att bryta rutiner och vidga vyerna. Få hjärnan att jobba lite. Äldre hundar, precis som äldre människor,  behöver jobba med huvudet för att hålla igång hjärnan och hålla seniliteten stången.

Så idag - alla ni med seniorer och även ni med yngre hundar - hitta nya utmaningar i vardagen!

När det uppstår ett problem att lösa, tex hunden har gått på fel sida om en stolpe och nu kommer ni ingen vart flr kopplet stoppas av stolpen, hjälp inte hunden! Låt hunden lösa problemet själv.

Så länge hunden fysiskt kan lösa problemet själv , låt den göra det. Har bollen rullat in under soffan kan det vara en omöjlig uppgift för hunden att lösa. Då behöver den vår hjälp, men annars låt hunden tänka själv.

Har du en väldrillad hund som aldrig hamnar i dylika situationer - skapa medvetet problem som hunden får lösa.

Dissat skålen än? Där har du oändliga möjligheter att skapa problemlösningstillfällen åt hunden. Göm  maten, lägg den i en karting och göm kartongen. Göm den och hunden måste dra i ett snöre för att få fram kartongen.

Skapa en lösningsorienterad hund som har en tänkande hjärna - långt upp i åldrarna!


Lucka 13 - Luciatåg

Idag är det Luciadagen och då kan vi passa på att tåga i ett Luciatåg med hunden. Växla mellan tre olika moment - gå mellan dina fötter, växla sida och snurra (det gjorde vi ju förra veckan).

Mellan:

🦄 locka hunden så den är bakom dig och sen lockar du den att ställa sig mellan dina ben.

🦄 när hunden är bekväm med att stå där kan du prova att gå och hunden ska gå med dig (fortfarande mellan dina ben. 

Slalom:

🦄 samtidigt som du går, lockar du hunden att passera mellan dina ben från sida till sida. Tänk på att gå framåt med det benet som är längst bort från hunden, annars lommmer du snubbla.

🦄 när du fått snits på slalomgåendet kan du locka hunden att snurra vänster på din vänstra sida och sen snurra höger på din högra sida.

Vi ska försöka hinna med att fillma våra eskapader. 


Lucka 12 - bästa vänner

Jag får ofta höra hur lydiga och duktiga mina hundar är, men sanningen är att de kan i stort sett ingenting. Eller de kan en hel del, men det finns inte mycket de kan beordras att göra på kommando. De är däremot väldigt duktiga på att tolka mig, kommunicera med mig och samarbeta med mig. 

Vad vill jag nu med dagens lucka? Det är egentligen inte hundens kunskaper i tex sitt, ligg, fot som avgör hur "lydig" hunden är. Det som är avgörande är vilken relation du och din hund har.

Hur  skapa en bra (läs fantastisk) relation med sin hund? Allt du gör tillsammans med hunden som hunden upplever som positivt är genvägar till en god relation. Att göra saker tillsammans och ha kul tillsammans - är det inte så vi får mänskliga vänner också?

Mitt hjärta bankar varmast för tjänstehundsdelen, jag tycker det är fantastiskt hur hundar kan hjälpa oss och samtidigt får hundarna jobba med det de är bäst på. Mina hundar har tre jobb - de är demohundar när jag har hundkurser, de är IDhundar och hjälper försvunna husdjur att hitta hem och de är karmathundar på skolan. Allt de gör är högst frivilligt och om de en dag skulle säga "Jag vill inte" så är det ok. Men eftersom vi jobbar så mycket tillsammans så har det givetvis gynnat vår relation. Och ju mer jag engagerar mig i att vara aktiv tillsammans med dem, desto mer knyts vi samman.

Så idag (och alla andra dagar), gör något tillsammans med din kompis hunden som ni båda två tycker är givande . Skratta och ha kul - tillsammans!


Lucka 11 - minisök

Dags för lite nosarbete och nu ska vi spetsa nosarna och söka litet.

🦄 Sätt hunden så den får titta på vad du gör.

🦄 Valla en liten sökruta, ca 2x2 m, genom att gå runt i rutan och du kan samtidigt dutta runt med händerna rutan.

🦄 När du lagt ut mycket av din vittring så gömmer du en liten burk med gottis i eller hundens favoritleksak i sökrutan.

🦄 Visa hunden att du inte har något i händerna.

🦄 Släpp ut hunden i kopplet och hunden kommer söka i rutan. Hunden känner på vittringen var sökrutan tar slut.

🦄 När hunden hittar burken/leksaken är glädjen givetvis stor och hunden får godiset eller en lekstund med leksaken.

När hunden är duktig på att hitta så gömmer du mindre och mindre saker.

Vi visar vår lucköppning på Facebook.