Friskvård

2015-03-27 08:53:49

Nu när våren är här (även om det inte känns så idag när det är kallt och grått), så har jag blivit inspirerad att köra igång ett par friskvårdskurser - DOG-aerobics för att få igång hussar och mattar och K9 Meditation för att varva ner vovvar OCH hussar och mattar.

DOG-aerobicsen är ett lättare gympapass där det är DU som tränar och hunden hänger med och har kul. Så det viktiga är egentligen inte vad hunden gör, utan vad du gör - MEN hunden ska göra något och inte bara vara en passiv åskådare! Så det är det lite kluriga i början, att koordinera sig själv och hunden - men det brukar lösa sig ganska snabbt. Jättekul träning och även om du är en inbiten soffliggare med noll kondis, så kommer du kunna hänga med. Och din hund kommer uppskatta det!

K9 Meditation - hur flummigt kan det bli? Meditera med hunden? Javisst!!! Djup vila läker både kropp och själ och ger energi. Jag tog fram träningen för många år sen (så många att jag inte ens riktigt kommer ihåg när...). Min goa pensionär Meja var i sin ungdom en galet stressad vovve och i desperation försökte jag hitta vägar att få ner hennes stress. Så jag tog fram vad jag då kallade Tai Chien (ska leda tankarna till tai chi och chien betyder hund), nu när jag tog fram och dammade av konceptet döpte jag om det till K9 Meditation. Syftet med träningen är att hunden ska uppnå ett så avslappnat tillstånd som när den sover, men fortfarande vara vaken och vid medvetet tillstånd. Jag såg då resultat på min stressade hund OCH jag såg resultat på min hund Donna (som gått bort för länge sen) som var mycket ljudrädd, hur hon klarade av nyårsaftonens raketer utan problem efter att hon varit åskådare till min och Mejas meditation. Så hela den positiva processen når utöver hund och hundägare - därför är det så bra att göra detta i grupp!

Du hänger väl med? K9 Meditation kör igång 14 april och vi är inomhus uppe på vinden hemma hos mig i Torstuna/Enköping (så det är mkt begränsat med platser) och DOG-aerobicsen kör igång 15 april i Bålsta under en rask promenad i ur och skur. Båda träningsformerna kompletterar vandra bra - balans på aktivitet och passivitet är viktigt!

 

Bollkurs

2015-03-21 21:41:46

Så har vi haft besök av Sandra som har friskvårdsföretaget DogWorks i Falun. Hon hade en kurs i Balansbollsträning och hur man tränar de små skelettnära 20150321 1122231musklerna.

Eftersom Mirka som jag tänkt ta med på kursen behagar att löpa just nu, fick gamla Meja hoppa in i hennes st'älle. Även en senior på snart 15 år kan behöva fysträna - så länge man gör det på seniorens villkor och tar d20150321 115715et LUGNT!

 

 

Vi fick prova på att balansera på äggbollar, vanlig rund boll, halvbollar och diskar och fick tips på olika övningar och hur utveckla träningen vidare.

Nu ska här investeras i redskap så vi kan ha ett eget gym för vovvarna här hemma och köra helkroppsträning. Meja tyckte det var JÄTTEKUL!  Och efteråt har hon sovit så gott.

Har ni chansen att gå en balansbollskurs - gör det!

 

Hundsök X 2

2015-03-09 19:58:22

Hela helgen gick åt till att leta försvunna hundar - i båda fallen hundar som varit på vift en längre tid. Ibland blir uppdragen mer eller mindre oplanerade och så blev det den här gången. Eftersom båda hundarna varit borta ett bra tag - den ena sen december 2012 och den andra sen december 2014 - så blir söken mer chansartade och mer åt informationssök än hundsök.

På lördagen fick vi tillgång till Ena Energis område i Enköping - stort tack till Ena Energi och Mats som öppnade och stängde grindar och var väldigt engagerad i att hjälpa oss. Uppdrag: att hitta spår efter den försvunna hunden och eventuellt hitta en lya. Vi hittade spår som gav oss en tydlig bild över hur hunden rör sig mellan olika områden och det är en del i vad en IDhund kan hjälpa till med, att påvisa rörelsemönster, var går hunden någonstans.

På söndagen blev det ett 3-timmars sök i skogen efter att boende i området hört en främmande hund skälla på nätterna under en månads tid. kan det möjligtvis vara den hunden som försvunnit några kilometer längre bort? Under söket gjorde hundarna vissa markeringar som kunde peka på att det skulle kunna vara den hunden, men inte så att vi med stor säkerhet kan säga det. Men eftersom det rör sig en hund där som inte ska vara där, gav vi lite tips om hur husse och matte kan gå vidare för att få reda på om hunden är deras mycket saknade älskling. Vi två IDhundsekipage åkte hem och var trötta och nöjda med vad vi gjort. Min lilla spårnos åt middag och somnade på soffan och vaknade först imorse. Givetvis redo för nya äventyr!

Att vara aktiv som IDhundsekipage ställer högre krav än att hunden ska vara duktig på att spår. Den största uppgiften ligger på föraren som ska kunna bedöma på vilket sätt man bäst genomsöker ett område, ska läsa sin hund och kunna analysera de uppgifterna och sätta ihop pusselbit för pusselbit till en helhetsbild. Ibland har man pusselbitar som inte hänger ihop med varandra och först efter ett tag får man fler pusselbitar som länkar ihop de tidigare pusselbitarna och sakta, sakta får man ihop information som hjälper till att hitta och fånga hunden (eller något annat djur man letar efter). Det viktigaste att förstå är att hunden inte sitter i slutet på spåret och väntar på att bli räddad. När vi spårar, driver vi hunden framför oss - så det gäller även att kunna bedöma när avbryta ett sök för man driver bort hunden. Har hunden lokaliserats till en plats, är det bäst att vi inte kommer - om det inte, som i söndags, är önskvärt att få reda på om det faktiskt är den hunden som saknas. Mycket att tänka på och många avvägningar att göra!

 

Snart är det vår

2015-03-03 18:54:46

Nu är vi inne i mars månad så nu är våren här även om snö och kyla kan envist försöka sig på en återvändo. Vovvarna tycker det är härligt med solsken som värmer och skogsstigar som återvänder från att ha varit täckta av snö.

Jag har sista tiden haft några enskilda träningar med bekymrade vovvar som tycker omvärlden är lite jobbig och visst är det så att alla andra inte alltid tar så mycket hänsyn till en hunds upplevelse och känslor. Som tur var har dessa hundar väldigt hänsynsfulla ägare som gör sitt yttersta för att hunden ska må bra och med lite tips så har träning visat att "hopplösa" hundar absolut kan visa sig vara väldigt uppmärksamma och konfliktlösande individer.

Själva har vi tagit oss igenom både noskvalster och kennelhosta, så min lilla spårhund Mirka har legat på latsidan i flera veckor och lyckan stod högt i taket när vi äntligen kunde träffa andra hundar och börja jobba. På första träningen gjorde Mirka ett av sina bästa jobb på länge! Nu är vi redo för skarpa uppdrag igen!

 

Nya tider - nya idéer

2015-01-22 15:47:30

En inplanerad helgkurs blev inställd och så har jag funderat och funderat vad jag ska ha för kurs istället den helgen. Inget kändes så där inspirerande, men vilka är inte våra största inspirationskällor om inte hundarna!

På promenad med mina lunchkamrat jack russeln Leo, kom jag att tänka på hur lik Mirka är Leo på vissa saker. Hon måste ha lärt sig genom att studera honom och göra likadant. Hon kampar precis som han och hon visar vart vi ska gå precis som han och det är små sociala ting som jag ser tydligt kommer från Leo. Och Leo har ju varit Mirkas läromästare sen hon var ett litet svart knyte, så givetvis måste det synas någonstans. Men det här fick mig att tänka på social inlärning och hur vi hundägare har tillgång till en helt outnyttjad resurs.

Det allra senaste inom hundträning är sprunget just ur social inlärning och kallas för "Do as I do" (Gör som jag gör) och bygger på härmning. Signalen är "Do it!" (Gör det!) och istället för att kommendera hunden gör si, gör så - så visar man genom att själv göra först. Sen säger mig "Do it!" och hunden upprepar det den precis sett människan göra. Jättekul! Jätteintressant!

Givetvis stod det helt klart för mig att det är ju en sån kurs jag ska ha den där helgen i februari som nu står och gapar tom. Så om du är nyfiken på hur du får din hund att härma dig och hur du använder dig av social inlärning - klicka in på DO IT! som du hittar under Kropp och Knopp i menyn här ovan.

- Föregående sida - Sida 2 av 17 - Nästa sida